top of page
  • Oto Kaleli

Dizel Motorlarda Aşırı Yağ Tüketimi


Bir dizel motor için ne kadar yağ tüketiminin normal olduğu, motor modeli, çevre, araç tipi, yük ve uygulama gibi birçok faktöre bağlıdır. Yapabileceğiniz ilk şey, üreticinizin kılavuzuna başvurmaktır. Dizel motorunuz normalden daha fazlasını tüketmeye başladığında, dizel motorunuzu optimum çalışma seviyelerinde tutmak için hızlı hareket etmek isteyeceksiniz.


Oto Kaleli olarak, size aşırı motor yağı tüketiminin sebeplerini sıralayacağız. Ne kadar bilgi sahibi olursanız, sorunlarla o kadar iyi mücadele edebilirsiniz.


Hangi durumlar aşırı yağ tüketimi olarak değerlendirilir ?


Aşırı yağ tüketimi, Cummins ya da VM Motori olsun motorunuzun normal çalışma koşulları sırasında kabul edilebilir aralığın üzerinde yağ kullanmasıdır. Yağ, herhangi bir motorun performansında kritik bir rol oynar çünkü sıvı, sorunsuz bir işlem sağlamak için bileşenleri yağlar.


Her motorun doğal bir tüketim seviyesi vardır, ancak çok fazla yağ kullanmaya başladığında, çalışma koşullarında veya tasarımında bir sorun olduğu anlamına gelir. Çok fazla yağ, motorunuza ve ulaştırma faaliyetinizin diğer kısımlarına zarar verebilir. Örneğin, yanma odası, valfler veya piston segmanlarında sıklıkla yüksek tüketim meydana gelir. Orantısız kullanım tipik bir yağ sızıntısından farklı olsa da, iç sızıntılar genellikle sıvı yanmasına da yol açabilecek ana nedendir.


Dizel motorunuz gereğinden fazla yağ tüketiyorsa, çeşitli göstergeleri anlamak önemlidir. Kendinizi daha sık yağ eklerken bulursanız, bu sağlam bir ipucudur. Bunu anlamanın diğer yolları, kontağı çevirdiğinizde egzozdan çıkan duman ve yanmış yağ kokusudur.


Yüksek yağ tüketimine sebep olan dört durum


Cummins, VM Motori veya başka bir dize motorda ortalama yağ tüketimini etkileyen bazı faktörler her zaman dahili problemlerle ilgili değildir. Bunun yerine, belirli unsurlar genellikle sizin kontrolünüzdedir. Aşağıda, dizel motorlarda aşırı yağ tüketiminin dört nedenini sıralıyoruz:


1. Motor yaşı: Her motor, kullanım ömrü boyunca yağ tüketim seviyelerinde değişikliklerden geçer. Örneğin, dizel motorunuz daha fazla yağ tüketeceği bir alışma döneminden geçecektir. Ardından, motorun ömrü bitmeye başlayana kadar uzun bir süre makul miktarda yağ kullanacaktır. Motorun kullanım ömrünün sonuna doğru, eskisinden daha fazla aşınma yaşadığı için yine daha fazla yağ tüketecektir. Dizel motorunuz kullanım ömrünü aştıysa, yağ verimliliğini artırmaya yardımcı olmak için yeni bir motora yatırım yapabilirsiniz.


2. Akışkan viskozitesi: Yağınızın kalınlığı da tüketim oranlarını etkiler. Bir motor, daha viskoz bir yağa kıyasla daha yüksek miktarlarda daha ince bir sıvı tüketecektir. Akışkan viskozitesi basit bir çözümdür - modelin viskozite gereksinimlerine uygun bir yağ seçebilirsiniz. Bazı yağlar, diğer versiyonlara kıyasla uçuculukta yüzde 50'ye kadar daha fazla kayba sahip olabilir.


3. Motorun aşırı kullanımı: Dizel motorunuzu ne kadar zorlarsanız o kadar çok yağ tüketecektir. Örneğin, sert yol koşullarında BMC ya da Ford kamyonunuza aşırı yük koymak, pistonlar üzerinde gerilim yüklenmesine neden olacaktır. Zorlanma aşırı tüketime yol açacaktır, bu nedenle etkileri azaltmak için motorunuzu az sınırlarına kadar zorlayın.


4. Yağ değiştirme aralıkları: Dizel motorunuzun yağını doğru aralıklarla değiştirdiğinizden ve sabit bir programa bağlı kaldığınızdan emin olun. Yağ değişimini ihmal ederseniz, motorunuz daha yüksek oranlarda tüketir ve gerekenden daha fazla hasar alır.


Yağ tüketim seviyeleri genellikle çözülebilir sorunların nedenidir. Verimli bir motorla çalıştığınızda, motoru daha az zorlayın ve düzenli bir bakım programına bağlı kalın. Böylece dizel motorunuzun ömrünü uzatabilirsiniz.


Aşırı Yağ Tüketiminin Nedenleri


Motor yaşı, yağ viskozitesi, fazla yük ve değiştirme aralıkları kontrolünüz altında ve normal koşullarda çalışıyorsanız yüksek yağ tüketiminin nedeni mekanik bir sebep olabilir.


İlk adımınız, yağın nasıl tüketildiğini bulmaktır. Aşırı motor yağı tüketiminin giderilmesi, iki olası soruna bağlıdır: sıvı sızıntıları ve yanmış yağ.


1. Yağ Sızıntıları

Yağ sızıntıları, yüksek yağ tüketimine yol açan ve çoğu zaman aşırı kullanımın ikinci nedeni olan yanan yağ ile sonuçlanan en yaygın sorunlardan biridir. Valf kapağı gibi herhangi bir bileşen doğru şekilde kapatılmadığında sızıntı meydana gelir. Dizel motorunuzun aşağıdaki alanlarını sızıntı için kontrol edin:


- Karter havalandırması


- Krank mili


- Yağ karteri contası


- Pistonlar


- Vanalar


Sızıntıların çoğu, bozulmuş parçaların, zayıf contaların ve hatalı bağlantıların sonucudur. Sızıntılar motorun içinde meydana gelir ve yanar.


Yağ sızıntısı belirtileri arasında tüten bir motor, yanmış yağ kokusu ve gösterge paneli uyarı ışıkları bulunur. Yağ sızıntısının bazı nedenleri şunlardır:


Hasarlı Contalar

Yağ, aşınmış krank mili keçeleri ve contalarından sızarak, sürekli olarak yağ seviyesini tamamlamanıza neden olabilir. Yağı boşa harcamak yerine, uzun vadede zamandan ve paradan tasarruf etmek için sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Normalden daha fazla yağ kullandığınızı fark etmeye başladığınızda, hasarlı contaları değiştirin.


Eski Motor

Bir dizel motorunun kullanım ömrü, normal çalışma koşullarında yaklaşık 5.000 saattir. Bir motor mükemmel bir şekle sahip olduğunda, yeni ve dayanıklı bileşenlere sahip olduğu için en az miktarda yağ talep edecektir.


Ancak motorunuza ne kadar çok km katarsanız, o kadar fazla aşınma ve yıpranma yaşayacaktır. Zamanla aşınma normal olsa da, farklı kauçuk parçalar bozulmaya başlayarak sızıntıların oluşmasına ve motorun normalden daha fazla yağ tüketmesine neden olabilir.


Sentetik Yağ

Sentetik yağ, geleneksel yağdan farklıdır ve bazen belirli parçaları yağlamak için daha iyi bir iş çıkarır. Ancak sentetik yağın formülü, daha küçük açıklıklardan daha kolay sızmasına neden olabilir.


Keçeler ve contalar gibi arızalı parçalara sahip eski dizel motorları, daha yüksek sentetik yağ tüketimine neden olabilir. Geleneksel yağa geçerseniz, sızıntıları önlemeye yardımcı olabilir. Yeni bir motorun sentetik kullanmaması gerektiğini unutmayın çünkü astar contalarının, yatakların ve halkaların iyi oturmasına izin vermez.


Hasarlı Zamanlama Dişlileri

Motorun pistonları ve valfleri arasındaki zamanlama kapalıysa, motorun tüm programını bozarak boşluğa neden olabilir. Hasarlı dişliler, yağın yanma odasına normalden daha yüksek oranlarda çekilmesine neden olabilir. Daha yüksek tüketim, hazneye ulaşan yağın yanmasıyla da el ele gider.


Sızan yağ, aşırı yağ tüketiminin başlıca nedenidir. Ancak, hasarlı parçaları değiştirerek ve uygun yağı kullanarak bu sorunla mücadele edebilirsiniz.


2. Yanan Yağ

Bir dizel motor, halka kayışı ve piston halkası bileşenlerinden geçerse fazla yağı yakabilir. Kamyonunuzda ya da aracınızda kir ve karbon birikimi oluşmaya başladığında birçok sorun başlar, bu da farklı etkilere neden olur ve daha fazla yağın sızmasına ve yanmasına izin verir.


Yüksek kaliteli yağ kullanmak birikintileri önleyebilir ve yanmayı önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, halka kayışını ve piston segmanı bölümlerini temiz tutmaya da yardımcı olabilir.


Yağın motorun yanma odasına sızmasının yolları şunlardır:


- Tıkalı rulmanlar


- Hasarlı pistonlar, gömlekler ve piston halkaları


- Ara halkaların yanlış montajı


- Turboşaftta conta halkası sızıntıları


- Aşınmış valf sapları


Egzozdan gelen duman, genellikle bir motorun yanma odasında aşınmış bileşenlerin bir sonucu olarak yanmış yağın bir işaretidir. Yağın yanmasının nedenleri şunlardır:


Düşük Kaliteli Yağ

Yanlış, eski veya kirli yağ kullanılması yağ tüketiminde artışa neden olabilir. Orijinal yağı daha ucuz ve daha az etkili bir markayla değiştirirseniz, tüm sistemi etkileyebilir. Bir bakım programına bağlı kalmazsanız veya yağ kirlenmişse, motoru düzgün bir şekilde yağlayamayacaktır.


Cummins veya VM Motori dizel motorunuz için uygun yağı seçin ve yağın birikinti ile dolu olup olmadığını kontrol edin. Koyu kahverengi veya siyah görünebilir. Yağlamanın verimini etkileyen karbon birikintilerini de arayabilirsiniz. Yağın kalitesi kötüyse, motor bileşenleri daha fazla yağ tüketecek ve silindirler, yataklar, pistonlar ve piston halkaları gibi parçalar aşırı aşınma yaşayacaktır.


Karbon birikmesi ve kirlenme, yakıt kalitesini düşürür, ticari motorun sıkıştırmasını değiştirir ve yağın ömrünü kısaltır. Motorunuzun yağ ve yağ filtresini değiştirmek için düzenli bir programa uyduğunuzdan emin olun.


Yüksek Yağ Basıncı Seviyeleri

Yüksek yağ basıncı, dizel motora taşmasına neden olur. Bir taşma, çok fazla yağ eklenmesi, hatalı bir tahliye vanası veya Kamyon/kamyonet ya da binek aracınızın merkezi bilgisayar sistemindeki bir sorunun sonucu olabilir. Yüksek yağ basıncı, karterinizin kirle tıkanmasının bir sonucu da olabilir. Kalıntı birikmesi, contaların ve contaların çatlamasına veya sızmasına neden olacaktır. Çok fazla yağ basıncıyla, sıvı silindirlerde yanacaktır.


Daha Yüksek Motor Vakum

Piyasadaki birçok yeni motor, valf üst üste binmesi ve RPM gibi yükseltilmiş dahili faktörler nedeniyle daha büyük bir vakum kuvvetine sahiptir. Güçteki artış, motor yüksek vakumda veya yavaşlamada olduğunda sıvının geçmesini önlemek için halka oluklarının üstünü ve altını kapatmak için bir yağ halkasına ihtiyaç duyar. Vakum aşırı yağ tüketimine ve tütmeye neden olabilir.


Sorunla mücadele etmek için bir yan sızdırmazlık piston halkası kullanabilirsiniz.


Aşınmış Piston Halkaları

Piston segmanları aşınmışsa yağ yanma odasına girebilir. Eski halkalar doğru gerginliğe ve açıklığa sahip değildir, bu da sıcak gazların ve yağın bakım yapılmadan geçmesine neden olur. Yağ haznenin içinde yandıkça silindirlerde, halkalarda ve pistonlarda karbon birikintileri oluşur.


Kırık piston segmanları, piston oluklarını keserek yüzeyin kırılmasına ve tüm piston düzeneğinin tahrip olmasına neden olabileceğinden sisteme daha da zarar verir. Piston segmanlarınız arızalı olduğunda sıkıştırmada bir azalma fark edebilirsiniz.


Gerektiğinde piston segmanlarını değiştirdiğinizden emin olun.


Hareket kabiliyetini kaybeden piston halkaları

Piston segmanları piston oluklarına sıkışırsa, silindire giren yağ miktarını yönetmek için çok az şey yapabilirler. Hareketsiz bir halka, sıyırıcı halkanın pompalamayı artırmasına ve aşırı yağ tüketimine neden olur. Dizel motorunuzda güç kaybına neden olabilir.


Yapışmalarını önlemek için temiz halkalar takın ve yeterli yan boşluk bulunduğundan emin olun.


Yetersiz Piston Halkası

Bir piston segmanının uç açıklığı, yanma işlemi sırasında - silindirden daha fazla - daha yüksek sıcaklıklara doğrudan maruz kalır. Piston halkası yeterli uç açıklığı almazsa, dizel motor çalışırken diğer piston halkasına doğru hareket eder. Sürekli temas, yağ tüketiminde artışa neden olarak çentikli ve aşınmış halkalara neden olabilir.


Ağır bir yük taşıyorsanız, uç açıklıktaki hasarın ciddiyeti artabilir. Piston halkaları, silindir ve halkalar arasında bir boşluk oluşturarak içe doğru bükülebilir. Sonuç olarak, yağ ve gazlar sızar ve yüksek oranlarda yanar. Herhangi bir sorunu önlemek için doğru uç açıklığa sahip bir dizi piston segmanı kullanın. Ayrıca, üreticiler tarafından önerilen kaliteli yağı kullanın. Motorunuzun sağlıklı kalması için sızıntıları giderin ve aşınmış parçaları değiştirin.


Aşırı motor yağı tüketiminin nasıl düzeltileceğini bilmek, sorunu bulmaya ve çözüm için doğru tamir ustası ve yedek parça sağlayıcısı ile çalışmaya bağlıdır. Oto kaleli olarak sizler için doğru parçaları temin etmek bizim için en önemli görevdir.


Verimsiz ve Aşırı Yağ Tüketiminin Etkisi

Aşırı yağ tüketiminin etkileri, dizel motorunuzu aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde olumsuz etkileyebilir:


- Tüm sistem ek gerilime maruz kalır.


- Motorda kalan yağ da gerilim yaşar.


- Motor, katkı maddelerini daha hızlı tüketecek ve yağın ömrünü kısaltacaktır.


- Yanmış yağ, yanma odası valflerinde karbon birikintileri oluşturabilir.


- Yağ haznenin içine ulaştığında, pistonlarda karbon birikintileri oluşturabilir.


- Karbon birikmesi silindire giden hava akışını azaltır, bu da güç kaybına ve düşük motor performansına neden olur.


Motorunuzun aşırı yağ almasının sonuçları büyüktür ve pahalı onarımlar gerektirebilir. Düzeltilmemesi durumunda yüksek yağ tüketimi parça arızasına, gereksiz doldurmaya ve tam bir motor revizyonuna neden olabilir.


Dizel Motorunuzun Doğru Parçalarla Doğru Kullanımını Sağlayın Oto Kaleli bilgi birikimi ve sektörde ki 35 yıllık uzmanlığı aracılığıyla dizel motorunuzun aşırı yağ tüketimiyle mücadele etmek için ihtiyacınız olan tüm yedek parçaları sağlamaktadır. Dünya çapında nakliye hizmeti sunan mükemmel müşteri hizmet ekibimiz ile durumunuzu daha iyi anlayacağımızdan eminiz. Yağ tüketimi sorununuzun tesbit edilmesi ardından Cummins ve VM Motori dizel motor yedek parçaları konusunda yardımcı olabilir ve uygun çözümleri önerebiliriz. Cummins, VM Motori dizel motorlar için parçalarımıza göz atın. Ayrıca siparişinizi vermenize yardımcı olmak adına e-mail ile bizimle iletişime geçebilir veya +90 212 481 84 08 no.lu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.


376 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page