top of page
  • Oto Kaleli

Jeep Grand Cherokee 3.0-litre Turbo VM Dizel Motor Kullanıyor

3.0 litrelik turbo, direkt enjeksiyonlu V-6 dizel VM motor Jeep Grand Cherokee'de de kullanılıyor. Fiat Powertrain tarafından geliştirilen MultiJet II teknolojisi ile donatılan VM motor, geliştirilmiş yakıt verimliliği ve daha düşük emisyonlarla daha fazla güç ve tork sağlıyor.


2011 Cenevre Otomobil Fuarı'nda ki tanıtımın ardından Jeep® Grand Cherokee, Avrupa ve diğer dizel pazarları için 3.0 litrelik turbo dizel motoru ile piyasaya sürüldü. VM motor daha güçlü, daha çok yakıt tasarrufu sağlıyor ve öncekinden daha düşük emisyon üretiyor.


VM Motori tarafından geliştirilen 3.0 litrelik turbo dizel motor, 4.000 rpm'de 177 kW (241 hp) olacak şekilde maksimum beygir gücü üretiyor Bu, bir önce ki motordan yüzde 10 daha fazla güç ve yüzde sekiz daha fazla tork anlamına geliyor.


Geliştirilmiş performansına rağmen, yeni 3.0 litrelik turbo dizel motor için yakıt ekonomisi, kombine çevrimde 8,3 L / 100 km ve önceki dizel motora göre yüzde 19'luk bir gelişme sergilemiş durumda. CO2 emisyonları da (karma çevrim) yüzde 20 oranında azaltılarak şu anda 218 g / km'de.


Motor Bloğu Yapısı

3.0 litrelik turbo dizel motor, sıkıştırılmış grafit demir, alüminyum silindir kafalı 60 derece blok ve iki parçalı yapısal alüminyum yağ karteri içeriyor ve toplam 2987 cm3 yer kaplıyor.


695 mm uzunluğunda, 729 mm genişliğinde ve 697,5 mm yüksekliğindeki motor genel boyutları kompakt ve hafif. Tam donanımlı motorun ağırlığı ise 230 kg.


Motor bloğu sertleştirilmiş bir yapıya sahip karter mimarisine sahip ve krank mili için sert ve sağlam bir taşıyıcı sağlayan taban plakası bulunuyor. Bu da pistonlardan gelen genel gürültüyü azaltmaya yardımcı olmakla birlikte titreşimin kesilmesinde önemli bir faktör oluşturuyor.


Bloğun yapısal sağlamlığına ek olarak, iki parçalı alüminyum yağ karteri, güç sağlamak ve motorun sessizliğine katkıda bulunmak için tasarlanmıştır. Alt tava, arazi kullanımı için güçlendirilmiştir. Karter kapasitesi 7,7 L'dir.


Silindir başları alüminyumdan yapılmış ve dört supaplı zincir tahrikli, çift üstten eksantrik mili tasarımına sahiptir. Giriş valfleri 28 mm boyutundadır ve egzoz valfleri 24,5 mmçaptadır. Yanma odası hacmi ise 24,68 cm3'tür.


Dövme çelik bir krank mili, taban plakasına entegre edilmiş dört cıvatalı ana yatak kapaklarıyla donatılmış dört ana yatak muylusu ile desteklenir. Dışarıdan dengelenmiş krank mili 442,2 mm ölçülerinde ve motorun genel paketleme gereksinimlerini azaltıyor. Toplam uzunluğu 162,9 mm olan bağlantı çubukları, dökme demirden yapılmıştır.


Hafif, dökme alüminyum pistonlar, minimum sürtünme sağlayacak bir tasarıma sahip. Yeni dizel motorun sıkıştırma oranı, önceki modele göre 18.1: 1'den 16.5: 1'e düşürüldü, bu da daha temiz yanmaya katkıda bulunuyor ve daha fazla güç sağlıyor.


Tüm ana yataklar, üretim sırasında ve daha sonra motorun geri dönüşümü sırasında çevresel etkiyi azaltmak için "kurşunsuz" bir tasarıma sahiptir.


Motor Performans Özellikleri

İndüksiyon sistemi, yanmayı optimize etmek için türbülans kontrol sistemi içeriyor. Emme sistemi ve yanma odası arasına yerleştirilen türbülans kontrolü, tüm motor hızlarında ideal bir hava / yakıt karışımını etkili bir şekilde sağlıyor.


Hassas yakıt dağıtımı ise 1.800 barlık common-rail yakıt enjeksiyon sistemiyle sağlanıyor. Özel bir dengeli solenoid valf kullanan MultiJet II teknolojisi sayesinde, yeni enjektör, iki ana enjeksiyonu tek bir modüler profilde (IRS - Injection Rate Shaping) yönetme olasılığı ile döngü başına sekiz enjeksiyona kadar yapabiliyor. Bu, geleneksel bir enjektöre kıyasla tüketimde ve kirletici emisyonlarda yaklaşık yüzde 2'lik bir azalmayı garanti ederken gürültü seviyelerinde ciddi bir azalma sağlıyor.


3.0 litrelik dizel motor, değişken türbin geometrisine sahip tek bir Garrett VGT 2056 turboşarj kullanıyor. Kompakt ve hafif olan turboşarj, neredeyse anında yanıt verirken havadan havaya bir ara soğutucu içeriyor.


Yakıt Tüketimi ve Emisyon

3.0 litrelik turbo dizel motora sahip Jeep Grand Cherokee için yakıt tüketimi şehir içinde 10.3 L / 100 km ve şehir dışında 7.2 L / 100 km olarak belirtiliyor. Ortalamada ise yakıt tüketimi 8,3 L / 100 km olarak derecelendirilmiştir.


Motor, EN590 ultra düşük sülfürlü dizel yakıtla çalışacak şekilde tasarlanmıştır.


Bu motor için, dökme demir egzoz manifoldları kullanılmaktadır. Ek emisyon kontrolleri arasında yakın bağlantılı dizel oksidasyon katalizörü ve standart dizel partikül filtresi bulunur. Euro 5 emisyonları, DC motorlu bir EGR valfi ve baypas valfli yüksek performanslı bir EGR soğutucusu içeren bir egzoz gazı devridaim (EGR) sistemi aracılığıyla karşılanır.


CO2 emisyonları şehir içi için 270 g / km'ye ve şehir dışı için 188 g / km'ye kadar düşürüldü. Ortalamada ise CO2 emisyonu 218 g / km'dir.


Özetle,


Bu motor, ağır bir kamyonda veya SUV'da daha az yakıt tüketimi sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, piyasaya ilk sürüldüğünde güvenilirlikle ilgili sorunlar yaşadı. Önce motorun tavsiye ettiği yağ viskozitesi, motorun ilk kullandığı ince 5w30'dan 5w40'a çıkarıldı. Daha sonra, motor ana yataklarından bir miktar basınç almak için motorun bilgisayarı için daha düşük RPM'de tork eğrisini değiştiren yazılım değişiklikleri yayınladı. Tüm modern dizel motorlarda olduğu gibi motor, her türlü karmaşık ve pahalı parça ile donatılmış olduğundan, bakımlarının aksatılmaması gerekiyor.


Oto Kaleli olarak, aradığınız VM motor 2.5 lt, 2.8 lt, ve 3.0 lt parçalarını ve sarf malzemelerini tek elden sağlıyoruz. BMC Megastar, Jeep Grand Cherokee, Wrangler ve Temsa Maxus araçlarınızın VM motor parçalarına ulaşımınızı belirttiğimiz hizmet modelimiz ile kolaylaştırmaya çalışıyoruz:


  • Yüksek kaliteli ürünlerde rekabetçi fiyatlar

  • Dünya çapında gönderim

  • % 100 kalite garantisi

  • Mükemmel müşteri hizmeti

info@otokaleli.com e-mail adresi veya +90 212 481 84 08 no.lu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.


1.507 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page